PROGRAM

Aktualiteter, underhållning och välgörenhet på programmet

Mässans program arrangeras på tre scener; VASARA-scenen, Boende scenen och scenen för Cirkulära scenen.

konttaas vari


På VASARA-scenen på lördag kan bl.a. ta del av en intervju med vasabon Sami-Jaakko Konttas som sysslar med bostadsplacering och flippande av bostäder. Sami-Jaakko berättar om hur han började investera i bostäder i unga år och hur investeringsuget har vuxit och utvecklats under åren. 

 

gustafsson2
I programmet på VASARA-scenen deltar också Sami Gustafsson, kommundirektör i Vimpeli. Han kommer att tala om hur digitaliseringen påvekar framtida boende på landsbygden och hur en liten kommun som Vimpeli kan konkurrera med stora tillväxtcentra. Gustafsson tar också upp hur man kan marknadsföra och stärka en kommuns varumärke med hjälp av sociala medier.

 

Paneldiskussionen på lördagen kommer att behandla megatrenderna inom framtida boende. Urbanisering, serviceinriktat boende, kollektivt boende och smarta bostadslösningar är en tydlig trend också i Finland. Förändringar i livsvärden, klimatförändringen, ett minskat behov av ägande och boendeformer som erbjuder olika tjänster ökar. Paneldiskussionen kommer att ledas av Vasa stads stadsplaneringsarkitekt Oliver Schulte-Tigges..

På huvudscen kommer också lokala och nationella influencers inom inredning att intervjuas.

vasara 2019 huutokauppa kuva
På söndag arrangeras välgörenhetsauktion. Utställarna och samarbetsparneras har donerat produkter och tjänster till auktionen. Som mäklare fungerar Aki Palsanmäki, bekant från TV. Auktionens avkastning doneras till Project Liv rf:s verksamhet. Före auktionen kommer hjälpkarlen Markku, bekant från TV-programmet Huutokauppakeisari, att snickra en vedbärare som också auktioneras ut. 

 

kiertotalous1 
CIRKULÄRA scenen erbjuder aktuella anföranden med temat cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi är ett av vasaregionens spetsprojekt och det finns ett omfattande nätverk av cirkulärekonomiföretag i regionen. Programmet arrangeraas i samarbete med Renergi circular economy hub –klustret.

 

BOENDE scenen kommer utställarna att hålla aktuella anföranden och Suomen Vuokranantajat arrangerar program på finska för bostadsplacerare och hyresvärdar.